Min første radio

Helsingborg, Sverige , sommeren 1972

Jeg er taget med min bedste klassekammerat på ferie. Vi sidder på bagsædet i bilen, en mørkegrøn Morris og er ved at køre fra færgen i Helsingborg og nu skal vi op til huset et par dage. Men det er slet ikke det der interesserer mig. Det eneste jeg tænker på er at om lidt skal jeg ind i det store varehus i Helsingborg og bruge mine sparepenge til en ny transistorradio!

Jeg havde set at min skolekammerat havde sådan en lille transistorradio, som han kunne tage med sig overalt. Siden da havde det været mit allerhøjeste ønske at eje sådan en. Radioen kostede dengang 110,- svenske kroner, hvilket i dag svarer til ca. 660,- danske kroner.

Det var mange penge for en dreng på 11 år og jeg havde sparet sammen længe. Men det at radioer var billigere i Sverige end i Danmark, gjorde at det var en realistisk mulighed for mig at eje sådan en. Jeg skulle selv spare halvdelen sammen og mine forældre ville så lægge resten til. Det jeg drømte om var at have min egen "lyd" og at jeg kunne gå rundt og høre musik, lige når jeg havde lyst. Indtil da havde jeg haft et par børnegrammofonplader, som jeg kunne tage med ind i stuen og høre på mine forældres grammofon. Fremover ville jeg altså helt selv kunne bestemme hvornår jeg ville høre musik og der var endda sådan en lille øreprop, så det ikke generede andre. Nu var jeg altså på vej og jeg sad og spekulerede over hvad der kunne gå galt: var der nu penge nok ? Hvad nu hvis prisen var steget og der manglede et par kroner ? Måske var radioen udsolgt til de svenske børn?

Endelig kom vi til varehuset Schou Epa, tror jeg det hed, og vi fandt afdelingen med elektriske apparater. Min far spurgte ekspedienten om et par ting og derefter spurgte han mig om min del af pengene, som jeg havde siddet og passet på under turen. Vi betalte og som i en tåge fik jeg en æske i hånden. Jeg åbnede den febrilsk og tog de to formstøbte flamingodele fra hinanden og der lå så - min nye radio i et brunt læderetui ! Radioen var en billig model i plastic fra Hong Kong med en rund skive som kanalvælger og med imiteret brunt træ over højtaleren. Jeg tog radioen op og bar den nu i den lille brune læderstop ud af varehuset. Som jeg gik der, var jeg meget stolt og samtidig rystende nervøs. Jeg tænkte: "Alle kan nu se, at her kommer der en dreng, der lige har købt sin egen radio!"
Jeg var stolt fordi jeg nu ejede min egen radiomodtager og samtidig var jeg nervøs fordi jeg oplevede det som min første optræden i de voksnes verden.

Tilbage i bilen blev alt normalt igen eller næsten. Jeg fik pakket det hele ud, sat batterier i og tændt. Resten af turen sad jeg sammen med min skolekammerat og forsøgte at fange de samme kanaler på FM og AM båndet med hver vores lille transistorradio. Det har sikkert ikke været helt let i en gammel Morris på vej ud i de svenske skove.

I årene herefter købte jeg, men hver gang med et lille gib i maven, både kassettebåndoptager, racercykel, knallert, stereoanlæg, gasolinplader og alt det andet som en teenager i 1970´ernes Danmark havde brug for.Jeg havde måske også glemt hele denne her historie, hvis det ikke var fordi at jeg for et par år siden sammen med min kone og mine børn tilfældigvis stod i en forretning på Østerbro, der solgte renoverede transistorradioer fra den tid. Pludselig var magien tilbage og jeg kunne mærke det der lille gib i maven igen.

Asger